گزارش/

ادامه تراژدی تبعات خشکسالی‌ها در کرمانشاه/ نفس‌های آخر سراب«هرسم»

کد خبر: 293541
|
11:43 - 1394/07/19
نسخه چاپی
ادامه تراژدی تبعات خشکسالی‌ها در کرمانشاه/ نفس‌های آخر سراب«هرسم»
اسلام آباد خبر: خشکسالی و برداشت های بی‌رویه آب بسیاری از چشمه‌ها و سراب‌های کرمانشاه را در معرض خطر نابودی و خشکیدگی کامل قرار داده و به نظر می رسد سراب «هرسم» قربانی بعدی این وضعیت است.

به گزارشاسلام آباد خبربه نقل ازخبرگزاری مهر، خشک‌سالی و نابسامانی مدیریت آب در کرمانشاه هرروز سرابی را به کام مرگ می‌برد و این بار نیز «هرسم» که روزگاری قطب گردشگری اسلام‌آباد غرب محسوب می‌شد، در معرض خشکیدگی کامل قرارگرفته است.

این سراب در روزگاری نه‌چندان دور پوشیده ازگل‌های نیلوفر بود و زیبایی منحصربه‌فردی داشت که باعث می‌شد گردشگران بسیاری به‌ویژه در فصل بهار به این منطقه رفته و از آن دیدن کنند.

امروز اما خشک‌سالی و مصرف بی‌رویه چاه‌های مجاز و غیرمجاز نفس سراب هرسم را به شمارش انداخته و با ادامه این روند دیری نمی‌پاید که این سراب نیز به سرنوشت سراب نیلوفر و تالاب هشیلان دچار شود.

رئیس اداره محیط‌زیست شهرستان اسلام‌آباد غرب در گفتگو باخبرنگار مهراظهار داشت: متأسفانه مشکل کم‌آبی گریبانگیر مردم این شهرستان شده و هم‌اکنون نیز سراب‌های معروف و زبانزد اسلام‌آباد در معرض نابودی قرار دارند.

شاهرخ سبزی افزود: کم‌آبی علاوه بر سراب‌ها و چشمه‌ها، دشت اسلام‌آباد را به‌شدت آسیب‌پذیر کرده و عدم نظارت بر استفاده از آب سراب هرسم و بهره‌برداری بدون مجوز از این سراب آن را به نابودی کشانده است.

وی ادامه داد: سیاست‌های جهاد کشاورزی در سالیان اخیر به‌شدت بر منابع آبی استان و شهرستان اسلام‌آباد غرب ویرانگر بوده از طرفی امور آب  در این حوزه وظایف محوله را به‌درستی انجام نداده و با تصمیمات غلط  نسبت به صدور مجوز حفر چاه اقدام کرده است.

حق آبه لازم برای احیای سراب هرسم گرفته شود

سبزی بیان کرد: اکنون سراب هرسم به وضعیتی افتاده که حتی حوضچه سراب نیز که روزگاری به دلیل فوران آب تا پایین استخر آب سرازیر می‌شد اکنون آب ندارد.

سبزی قدمت سراب تاریخی هرسم را به دوران ساسانیان ارجاع داد و گفت: در روزگاران کهن هر جا که آب به  فراوانی یافت می‌شد سکونتگاه بشر برقرار بود این سراب تاریخی، قدمتی به بلندای تاریخ و شاید تا دوران ساسانیان داشته باشد و وجود سراب هرسم نشان‌دهنده تمدن و سکونت در دوران گذشته این منطقه بوده است.

رئیس اداره محیط‌زیست شهرستان اسلام‌آباد غرب گرفتن حق آبه احیای هرسم را ضروری دانست و گفت: الان کار به‌جایی رسیده که حق آبه اکولوژیکی نیز حداقل برای زنده ماندن سراب وجود ندارد و  فشار آب هرسم  به‌شدت کاهش‌یافته است.

وی افزود: اگر حق آبه‌ لازم برای زنده ماندن هرسم گرفته نشود ادامه این روند در آینده‌ای نزدیک نشانی از هرسم باقی نخواهد گذاشت.

سبزی وسعت سراب هرسم را بیش از ۲ هکتار عنوان کرد و گفت: در زبان محلی به سراب هرسم تالاب هرسم نیز می‌گویند.

برداشت‌های بی‌رویه هرسم را در آستانه خشکیدگی کامل قرار داده است

وی افزود: هرسم درگذشته به فراوانی آب داشت و اما خشک‌سالی‌های پیاپی و پس‌ازآن برداشت‌های بی‌رویه از چاه آب، هرسم را به این روز انداخته، آب مؤلفه اصلی احیای سراب است و بارش باران و گرفتن حق آبه برای این سراب ضروری است.

سبزی در ادامه بیان کرد: متأسفانه زمانی  متوجه کم‌آبی و خشک‌سالی می‌شویم که با کمبود آب شرب مواجه شویم و اگر کسی در حوزه کشاورزی با مشکل کمبود آب مواجه نشود به ذهن وی نیز خطور  نمی‌کند که نیاز به اقدام اساسی برای مشکل کم‌آبی وجود دارد.

وی بابیان اینکه حوزه محیط‌زیست نهادی مظلوم در حفاظت از منابع طبیعی است، گفت: متأسفانه ما با کمبود نیرو، امکانات، مزایا و وسایل لازم مواجهیم و لازم به ذکر است که محیط‌زیست تنها ارگانی ناظر است و مسئولیت کار در حوزه احیای سراب‌ها با وزارت نیرو است.

بخشدار حمیل نیز در گفتگو باخبرنگار مهر، اظهار داشت: خشک‌سالی و بحران کم‌آبی  مردم منطقه را با مشکل مواجه کرده و اما دلایل اصلی خشکیدگی سراب هرسم و در کل آب‌های زیرزمینی منطقه حفر چاه‌های غیرمجاز در اطراف سراب و مهم‌تر از آن چاه‌های مجاز با برداشت‌های غیرمجاز است، به‌طور مثال اگر به کشاورزی ظرفیت کاشت ۳ هکتار چغندر داده‌شده وی ۸ هکتار کاشت می‌کند.

مسعود جابری اما از تشکیل کارگروه تخصصی برای رسیدگی به سراب هرسم خبر داد و گفت: فرماندار  تأکید شدیدی بر عملکرد قاطعانه دادگستری در رسیدگی به تخلفات برداشت‌های غیرمجاز آب‌دارند و خواستار رسیدگی خارج از نوبت به این‌گونه پرونده‌ها هستند.

وی بابیان ابراز رضایت از وضعیت بهداشتی سراب هرسم گفت: البته دهیاران و بخشداران از وضعیت نظافت سراب هرسم ابراز رضایت دارند اما آنچه معضل شده خشکی این سراب است.

چاه‌های غیرمجاز حفرشده در اطراف سراب هرسم مسدود شود

جابری امور آب را مسئول و متولی اصلی این امر دانست و گفت: انتظار داریم که چاه‌های غیرمجاز اطراف سراب هر چه سریع‌تر پلمپ و با چاه‌های مجاز با برداشت غیرمجاز نیز برخورد لازم صورت گیرد.

بخشدار حمیل سراب هرسم را قطب گردشگری کرمانشاه دانست و افزود: فرماندار، بخشداران را مجاب کرده که هر چه سریع‌تر برای احیای سراب‌ها اقدام کنند و کارگروه ویژه برای رسیدگی به مشکل کم‌آبی سراب‌ها به‌ویژه سراب هرسم تشکیل شود.

سراب هرسم زیستگاه آبزیان و گونه‌های پرندگانی است که از دیرباز مأمن آنان بوده اما اکنون نفس‌های آخر هرسم گونه‌های جانوری این منطقه را نیز در معرض خطر انقراض قرار داده است.

 

انتهای پیام/

 

    نظر شما

    دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد